Süper Bebekler

İnsan cinsinindevamı bebeklerin olmasına ve doğmasına bağlı. Bunun klasik, olağan yolu – şarkının dediği gibi mutluluğun sırrı- belli: Bir sen (kadın) bir ben (erkek) bir de bebek. Bazen birden çok bebek. Şarkı bebeğin varlığını özellikle kadının mutluluğu açısından ele alıyor, ama mutluluk tüm aileyle ilgili. Toplum ve insanlık açısından sonuç ise neslin ve insan cinsinin devamı ve bekası.

Tabiatta tüm dişilerin, dolayısıyla kadınların genlerinde yavru sahibi olma yolunda müthiş bir baskı olduğu bilim insanları tarafından kuvvetli delillerle açıklanıyor, ispatlanıyor. Bu her şeyden önce bir fıtrat meselesi. Kültürler ne kadar farklılaşırsa farklılaşsın kadınların bu davranış ve eğilimde fazla değişiklik olmuyor. Hiçbir kadın kolay kolay bu çizginin dışına çıkamamakta. Bu yüzden hemen hemen her kadın çocuk doğurmak ister. Çocuk sahibi olamayan kadınlar/aileler çok üzülür ve bir çocuğa kavuşmak için bilinen ve mümkün her yolu ve yöntemi dener.

Çok yakın zamanlara kadar bebek doğumu için iki farklı cinsin (kadın ve erkeğin) çoğu zaman gönüllü cinsel beraberliğine dayanılırdı. Ancak, tarih boyunca kadın ve erkeğin çocuk sahibi olamama durumunun giderilmesi için geleneksel tıptan alternatif tıbba, dualardan büyülere kadar mümkün, umut veren ve umut duyulan her yol denendi. 20. Yüzyıl’da bilimin ve tıbbın muazzam gelişmesi olağan yollardan çocuk sahibi olamayanların önünde yeni yollar açtı. Bu yollar sosyal anlayışları, standartları ve ahlâk kodlarını değişime uğrattı/uğratmakta.

Bu yolların en önemlisi ‘tüp bebek’ yapma. Tüp bebek yolu çok sayıda aileyi çocuksuzlukla mutsuz olmaktan kurtardı, çocuğa kavuşturdu. Çocuksuz aileler bu yola başvurmada pek tereddüt etmedi. Allah var,dinler ve ahlâk kodları da süratle yeni duruma ayak uydurdu ve insanları rahatlattı. Metot icat edildiğinde tüp bebek edinmeyi dine, ahlâka aykırı bulanlar, hatta bunun insanlığın çöküşüne sebep olacağını ileri sürenler çıktı. Bugün kimse bu tür görüşleri dikkate almaz, değerli saymaz. Bu durumun da gösterdiği üzere her zaman her yerde insanî ihtiyaçlar dinleri, ahlâkları ve kültürleri etkileyip şu veya bu ölçüde değiştirebilmekte.

Gazetelere düşen bir habere göre tüp bebek uygulamalarında büyük gelişmeler vuku bulmakta. ABD ile Türkiye’de 2015’te yeni bir yöntem uygulanmaya başladı. Gelecek Nesil Genetik Tarama yöntemiyle sağlıklı embriyo tespit edilerek gebelik şansı yüzde 90 artırılıyor. Uzmanların açıklamasına göre gebeliğin oluşmamasının en önemli (%70’e varan oranda) sebebi embriyoların sağlıksız olması veya genetiğinin bozuk olması. GNGT yöntemiyle embriyolar en hassas biçimde taranıyor. Sağlıklı embriyolarla tespit ediliyor. Bu sayede tüp bebek yapma denemelerinde başarı oranı yüzde doksanlara kadar ulaşıyor. Genetiği bozuk olan kişilerin genetiği şimdilik düzeltilemiyor ama yakın gelecekte bunu yapma imkânı da doğaca benziyor. Şimdi yapılan şeyse embriyodaki anormalliklerin saptanması ve tüp bebek işine sağlıklı embriyolarla girişilmesi. Bu sayede bebeğe kavuşma denemelerinde başarı umudu eskisine nispetle çok artıyor.

Normal yollardan çocuk sahibi olabilmiş ailelere bu gelişme önemsiz görünebilir, ama çocuk hasretiyle yanan aileler için belki de dünyada alabilecekleri en büyük müjde.  Kısaca, embriyo tarama ve sağlıklı embriyoları tespit etme teknolojisinde vuku bulan bu gelişme pek çok kadını ve aileyi mutlulukla tanıştırabilir. Aynı zamanda bilimin, bilimle iç içe geçen teknolojinin ve elbette yeni metotları ticarileştirerek ulaşılabilir kılan piyasa ekonomisinin insan hayatının iyileşmesine, ailelerin mutluluğuna, neslin devamına ne büyük katkılarda bulunduğunun da açık bir delili.

Yeni Yüzyıl, 17.04.2016

http://www.gazeteyeniyuzyil.com/makale/super-bebekler-2019

Bu Yazıyı Paylaşın

BU YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZAR PROFİLİ

SON YAZILAR

bizi takip edin
sosyal medya hesaplarımız

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
1,714TakipçilerTakip Et