Osmanlı’dan Günümüze Sol Siyaset

Malum, 15 gün önce Osmanlı’dan Günümüze Türkiye’de Sol Siyaset isimli kitabım yayınlandı. Kitabımda sol siyasetin tarihî macerasını 1908’den başlayıp 2016’ya kadar getiriyorum.

Sol siyasetin temel akımlarını ve temel aktörlerini anlatıyorum; sol siyasetin başarısızlık nedenlerini analiz ediyorum.

Kitabım, sol siyaseti başından sonuna kadar anlatan literatürdeki tek kitap. Sol siyaset üzerine yazılan kitaplar ya tuğla kalınlığında, içine her şeyin boca edildiği türden kitaplar ya da konunun uzmanı olmayanlarca yazılmış yüzeysel çalışmalar niteliğinde.

Kitabım, konuyu herkesin kolayca anlayacağı bir dille, sistematik bir anlatımla ele alıyor. Akademik titizliğe sahip ancak akademik sıkıcılıktan uzak bir çalışma. Her düzeyde okurun okuyabileceği bir kitap…

Kitabımda kronolojik olarak sol siyaseti baştan sona anlattıktan sonra daha özele inip CHP’yi analiz ediyorum. Son bölümde, CHP’den sonra Sosyalist Enternasyonal üyesi olan ikinci sol parti HDP’yi analiz ediyorum.

***

Geçen Perşembe günü DSP eski genel başkanı Masum Türker ile Kanal A ekranlarında, kitabımdan hareketle sol siyaseti tartıştık.

Bu tartışmadan sonra gördüm ki sol hala eski yerinde; kendini hiç değiştirmemiş, zamana ayak uyduramamış… 100 yıllık söylemlerini aynen tekrarlıyor…

Türker’in söylemlerini duyunca solun neden başarısız olduğunu ve olmaya devam ettiğini bir kez daha ibretle ve hayretle gördüm:

1.Sol hala halkı cahil, kendini aydın görüyor; halkın aydınlanması durumunda kendisine oy vereceğini sanıyor.

2. Sol hala Kemalizm’i ve Kemalist tek parti dönemini savunuyor. Sol, bir 19. asır ideolojisi olan Kemalizm’i aşamadığı için başarılı olamıyor.

3.Sol hala din ile arasındaki mesafeyi kapatamamış. Hala dini konularda halkın uzağında duruyor. Laiklikten de öte din-karşıtı bir pozisyonda duruyor. Bunun son örneğini 28 Şubat sürecinde gördük…

4.Sol hala parlak söylemlerle ve parlak parti programlarıyla oy alacağını zannediyor. Halkın söyleme değil de eyleme baktığını anlayamıyor. Halk hizmete bakıyor, yatırımlara bakıyor; parlak nutuklara bakmıyor…

5.Sol hala elitist bir çizgide yürüyor. Halkı ve halkın değerlerini küçümsüyor. Halkı, aydınlanmış elitlerin yönetmesini savunuyor.

***

Kitabımın son bölümünde PKK ve onun siyasi uzantılarını anlatıyorum. HDP ve benzeri partilerin başarısızlık nedenleri yukarıda saydığım nedenlerle aynıdır.

Bu nedenlere ilaveten, HDP’nin başarısız olmasının en önemli nedeni şudur: HDP terör örgütünün siyasi uzantısı olarak görülen bir partidir. HDP kâğıt üzerinde bir parti olarak kalmıştır. Normal ve makul bir parti olamamıştır.

HDP pratik hayatta, PKK terör örgütünün emir kumandası altında çalışan bir siyasi örgüt derekesine düşmüştür. Kaderi PKK’ya bağlıdır. PKK geriledikçe, ki geriliyor, HDP de geriliyor. Bu gerileme onu yeniden ait olduğu yere, yani barajın altına itecektir.

HDP’nin gerilemesinin bir sebebi de Kemalist din-karşıtlığını ve tek parti yönetimini, güneydoğuda yeniden üretmeye kalkışmasıdır. Tabii ki, bu anakronik teşebbüsünde başarısız olmuştur. “Kürt Kemalizmi” tabirini literatüre dâhil etmekten öteye gidememiştir.

***

Son olarak sol siyaseti ve sözde anti-emperyalizmi temsil eden CHP ve HDP’nin ideolojik şaşkınlığınadeğinmek istiyorum.

Rıza Sarraf olayında, ABD’nin hedefi Rıza Sarraf değil Türkiye Cumhuriyeti’dir. Ambargoya rağmen İran’la ticaret yapmakla suçlanan Türkiye’dir.

Böyle bir durumda milli bir duruş sergileyip ABD’ye tepki göstermesi gereken CHP öncülüğündeki Türk solu ABD’yi ve ABD’li savcıyı övüp göklere çıkardı.(1)

Seçim meydanlarında “Kahrolsun Amerikan Emperyalizmi” diye nutuk atan solcularımız pratik hayattaemperyalizmin oyuncağı oluyorlar…

Sosyalist ve anti-emperyalist olduğunu iddia eden HDP ise Rus Emperyalizminin kalesi Moskova’da şube açtı. HDP’nin Suriye kolu PYD ise daha ileriye gitmiş durumda:

Suriye’deki iç savaşta PYD, hem Rus emperyalizminin hem de Amerikan emperyalizminin gönüllü maşası ve çoban köpeği olmuş durumunda.

***

Kitabımda aşağıdaki sorulara doyurucu cevaplar bulunuyor:

-Osmanlı’da sol siyaset nasıldı; sosyalist parti var mıydı?

-TKP’nin kurucusu Mustafa Suphi’yi kim öldürttü?

-Mustafa Kemal Paşa komünist oldu mu?

-Milli Mücadele döneminde sol akımlar neden güçlendi?

-Solcular Kemalist inkılâpları neden ve nasıl destekledi?

-Solcular, Kemalizm’e itaat ettikleri halde neden tutuklandılar?

-Menderes ve Bayar solcu oldular mı?

-27 Mayıs darbesi sol siyasetin önünü nasıl açtı?

-Kemalist sol neden demokrasiye karşı darbeyi tercih etti?

-İsmet Paşa, CHP’yi neden sola kaydırdı?

-Bülent Ecevit sosyalist miydi?

-Sağ-sol çatışması nasıl başladı nasıl bitti?

-27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül ve 28 Şubat döneminde sol ne yaptı?

-Baykal’a yapılan operasyonu kim, nasıl ve neden yaptı?

-Kılıçdaroğlu neden başarılı olamıyor?

-HDP ve PKK nereye?

Not:

(1) http://www.sozcu.com.tr/2016/yazarlar/soner-yalcin/zarrabgate-1152484/

Kaynak: Kanal A Haber

Bu Yazıyı Paylaşın

BU YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZAR PROFİLİ

SON YAZILAR

bizi takip edin
sosyal medya hesaplarımız

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
1,714TakipçilerTakip Et