BDP’nin Başörtüsü Önerisi Niçin Desteklenmeli?

Meclis”te grubu bulunan siyasi partiler, yeni bir anayasa yapma çalışmalarına  hiçbir ön şart ileri sürmeden katılacaklarını ifade ettiler.

Bu arada BDP, Meclis”e gelerek  yemin etti ve böylece Meclis”in tam bir resmi ortaya çıkmış oldu.

Meclis içtüzüğü, bayan milletvekillerine pantolonu, erkeklere ise kravatsızlığı yasaklamaktadır.

CHP Milletvekili Şafak Pavey”in  pantolonla Meclis”e gelme isteği kamuoyunda  büyük destek buldu.

Kamuoyunda, bayan milletvekillerinin   Meclis”e  pantolonla gelmelerine dair hiçbir ciddi itiraz yapılmış değildir.

Bu, toplumun  içtüzüğün ilerisinde  bir özgürlük ve  çeşitlilik anlayışına sahip olmasını  göstermesi açısından anlamlıdır.

İçtüzük, milletvekillerini sınırlamak için  değil,  faaliyetlerini kolaylaştırmak  için olmalıdır. Ancak mevcut meclis içtüzüğü,  milletvekillerini kısıtlamak, başka bir ifade ile zapt ü rapt altına almak için düzenlenmiştir. 

Pantolon yasağı,  içtüzüğün arkasındaki bu otoriter ve kısıtlayıcı anlayışın bir tezahürüdür.

Meclis”in milletvekillerinin faaliyetlerini kolaylaştıran yeni bir iç tüzüğe ihtiyacı vardır.

Türkiye”nin askeri bir anayasaya ihtiyaca olmadığı gibi, Meclis”in de askeri bir iç tüzüğe ihtiyacı yoktur, çünkü meclis,  işlerin talimnamelerle yapıldığı bir kışla değildir. 

Meclis”teki siyasi partiler, bayan milletvekillerine pantolon yasağı getiren  içtüzük maddesini değiştirmek konusunda anlaştılar. BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder,  pantolon yasağıyla beraber  erkek milletvekillerinin kravatsız, bayan milletvekillerinin başörtülü olarak  Meclis”e gelmelerine imkan veren bir öneride bulundu.Bunun üzerine iç tüzük değişikliği, anayasa komisyonuna geri gönderildi. 

Ak Parti, BDP”nin başörtü ve kravat yasaklarının ortadan kaldırılmasını sağlayan önerisine destek olmamak için öneriyi  komisyona gönderme yoluna gitti.

Ak Parti sözcülerinin, BDP”nin önerisini provokasyon ve  kışkırtma olarak nitelemeleri gerçek anlamda bir talihsizlik olmuştur.

Burada önemli olan, önerinin kimden geldiği değil, neyin önerildiğidir. Pantolon, başörtüsü ve  kravat yasaklarının kaldırılması yerinde bir öneridir. BDP”nin bu öneride bulunmuş olması, bu yasakların devamını daha iyi hale getirmemektedir.

Türkiye”de siyasi partilerin birbirleri hakkında ezberlemiş oldukları klişelerin dışında tutum ve  politikalar geliştirmeleri gerekmektedir.

Siyasi partiler, birbirlerini köşeye sıkıştırmak veya  test etmek için birtakım teşebbüsler de bulunabilirler. Siyasi partiler, niyetlerinden bağımsız olarak yapmış oldukları önerilerle değerlendirilmelidirler.

Meclis”te başörtüsü, kravat ve pantolon yasağının kaldırılması hak ve özgürlükler lehine, sivilleşme yolunda önemli bir adımdır. Bu öneriyi  bütün siyasi partiler desteklemelidir.

Ayrıca pantolon yasağının kaldırılması girişimi altın bir imkan daha yaratmıştır. Meydana gelen gelişmeler, BDP”ye meşru bir aktör olarak meclis çalışmalarına katkıda bulunmak için iyi bir başlangıç yapma fırsatı sunmuştur.Aslında bu sadece BDP için değil, bütün siyasi partiler için  çok değerli bir fırsattır. Bu önerinin kabul edilmesi, BDP”nin  sivil  demokratik siyasetin  bir aktörü olması için iyi bir başlangıç olacaktır. BDP”nin bu önerisinin kabul edilmesi, BDP”yi tek başına bir siyasi güç haline getirecektir. BDP”nin bu önerisinin reddedilmesi, BDP”ye fiilen Meclis ve siyaset dışılığı göstermek olarak değerlendirilecektir.

Aslında bütün siyasi partiler, şu anda  karşılıklı  olarak birbirleri hakkında ezberlerini bozup bozmayacaklarına dair çetin bir testten geçmektedirler. Ak Parti, BDP”nin önerisine destek vererek BDP”nin ezberini bozmalıdır. Ancak  önerinin  şu aşamada  komisyona  gönderilmesi, BDP”nin ezberini bozmamakta, BDP”nin Ak Parti hakkındaki ezberini doğrulayan bir icraat olarak algılanmaktadır.

 

Stratejik Boyut, 14.10.2011

Bu Yazıyı Paylaşın

BU YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZAR PROFİLİ

SON YAZILAR

bizi takip edin
sosyal medya hesaplarımız

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
1,714TakipçilerTakip Et