Alkolle mücadele için ekonomik gerekçe

Alkolizm dünya için her geçen gün daha büyük bir tehdit haline geliyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, tüm dünyadaki ölümlerin yüzde 5,9’u alkol kullanımıyla bağlantılı. Uzun süreli alkol kullanımının 200’den fazla hastalıkla ilgisi olduğu kaydedilmekte. Alkollü iken insanların, yanlış kararlar vermesi, direksiyon başında uyuması ve saldırgan davranışlarda bulunması mümkün.

Centers for Disease Control and Prevention araştırmaları ABD’de her yıl 88 bin kişinin aşırı alkol tüketimine bağlı olarak öldüğünü gösteriyor. Rusya’da ise durum çok daha vahim. Tüm ölümlerin yüzde 30’u (2012’de) alkolle bağlantılıdır. Resmi rakamlar 5 milyon dese de bazı kaynaklar Rusya’da 20 milyon civarında insanın aşırı alkol tükettiğini öne sürmektedir. İngiltere’de 10 milyon civarında insan hükümetin belirlediği sınırlardan fazla alkol tüketmektedir.

DSÖ kaynaklı raporlara göre Avrupa Birliğinde alkolle bağlantılı maliyetler 2003 yılında 125 milyar Euro olmuştur. Bu rakam Birleşik Krallık için 2009’da 21 milyar pound olarak hesaplanmış. ABD’de 2006 yılı için federal hükümet ve yerel yönetimlerin alkole bağlı olarak katlandıkları maliyet 223,5 milyar dolar olmuştur. Bu rakam kişi başına 746 dolar etmektedir.

Alkolle bağlantılı sosyal maliyetler ülkelerin yurtiçi hâsılalarının yüzde 1,3’ü ile yüzde 3,3’üne denk gelebiliyor. Bu rakamlar bize, trafik kazaları, şiddet ve cinayet gibi olumsuzlukların yanında, alkolün ciddi bir ekonomik külfete yol açtığını gösterir.

Türkiye’de alkol tüketimi, gelişmiş ülkeler seviyesinden düşük olsa da artış eğilimine sahiptir. Tüketiciler Birliği raporuna göre Türkiye’de alkol tüketimine yılda 10 milyar TL ödenmektedir. İleride daha büyük sosyal ve ekonomik maliyetlere katlanmamak için bu konuda daha fazla mücadele edilmesi gereği ortadadır.

Alkolün ilk önemli ekonomik maliyeti doğrudan yol açtığı yüklerdir. Hastane ve sağlık sistemi, polis teşkilatı ve adalet sistemi alkol tüketiminin yol açtığı sonuçlardan dolayı belirli bir iş yüküne ve maliyete maruz kalırlar. İngiltere’de yüksek seviyede alkol tüketenlerin sadece sağlık sistemine maliyeti yıllık 2,8 milyar pound seviyesindedir.

Motorlu taşıt kazalarından kaynaklanan maliyetler hayli önemlidir. ABD’de sadece alkole bağlı araç kazalarının maliyeti yıllık 14 milyar doları bulmaktadır.

Öte yandan alkole bağlı olarak işyerinde çalışma ve verimlilik kayıpları ortaya çıkmaktadır. Bunlar dolaylı maliyetler olarak değerlendirilebilir. Alkolizmin en ciddi maliyeti bu alanla ilgilidir. Bazı araştırmalara göre alkolle ilgili maliyetlerin yüzde 70’iverimlilik kaybıyla ilişkilidir. Yine araştırmalar meslek kazalarına maruz kalanların yüzde 35’inin risk grubundaki içenler olduğunu ortaya koymuştur.

Öte yandan alkolle bağlantılı maddi olmayan bazı maliyetlerden söz edilebilir ki, bunlar hayat kalitesini doğrudan etkilemektedir. Alkol tüketenlerin özellikle yakın çevresi için çeşitli acılara yol açtığı bilinmektedir.

Bazı kötülüklerle yasak yoluyla değil, gönüllülükle mücadele edilmesi gerekiyor. Öyle ki kolektif bir bilinçle insanların özgür tercihlerine hitap ederek daha çok kişiyi alkol gibi bazı kötü tercihlerden uzak tutmaya çalışabiliriz. Temel hak ve hürriyetler açısından kabul edilebilir sınırlarda yasaklara başvurulabilir; ancak alkolizmle değerler ve gerçeklerin –özellikle de sosyal ve ekonomik kayıpların- anlatılması üzerinden daha etkin mücadele edilmesi mümkündür.

Yeni Yüzyıl, 01.01.2016

http://xn--yeniyzyl-b6a64c.com.tr/makale/alkolle-mucadele-icin-ekonomik-gerekce-735

Bu Yazıyı Paylaşın

BU YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZAR PROFİLİ

SON YAZILAR

bizi takip edin
sosyal medya hesaplarımız

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
1,714TakipçilerTakip Et